Δίαιτες της μόδας ή της υγείας;

Από την επιθυμία για σωστή και υγιεινή διατροφή μέχρι την εφαρμογή διαιτών που αποκλείουν εντελώς μια ή πολλές ομάδες τροφίμων υπάρχει μεγάλο χάσμα. Ωστόσο ακριβώς σε αυτή την ανάγκη βασίζονται οι διάφορες δίαιτες της μόδας που ξεπροβάλλουν κάθε τόσο, αρχικά εντυπωσιάζουν και στο τέλος ξεθωριάζουν.

Από τις πιο διαδεδομένες είναι οι λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης (detox)  ή/ και δίαιτες κάθαρσης (cleanse)

Η θεωρία των διαιτών αποτοξίνωσης  είναι οτι το σώμα συσσωρεύει τοξίνες περιβαλλοντικές (από ρύπανση, χημικές ουσίες στα τρόφιμα και τα προϊόντα οικιακής χρήσης κτλ) και από υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Αυτές ακριβώς τις τοξίνες προσπαθούν να αποβάλλουν μέσω της αποφυγής του μη “καθαρού φαγητού.”

detox diet

Μια δίαιτα “αποτοξίνωσης” (detox diet) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αυστηρή δίαιτα που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και από άφθονο νερό. Σαφώς αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη  καθώς και τρόφιμα στα οποία μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι, όπως  γαλακτοκομικά, γλουτένη, αυγά, και κόκκινο κρέας.

clean eating

Ωστόσο μια “καθαρή δίαιτα” (clean diet) πάει την ιδέα της αποτοξίνωσης ένα βήμα παραπέρα, αφού περιορίζει την πρόσληψη των τροφίμων σε ρευστά σαν λεμονάδα ή σαν πράσινα smoothies για μια περίοδο αρκετών ημερών.

Και μπορεί κανείς όταν εφαρμόζει αυτές τις διαιτητικές πρακτικές να αισθάνεται ή /και να αναφέρει οτι νιώθει καλύτερα βραχυπρόθεσμα αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη οτι αυτές οι πρακτικές όντως καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες, ή ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αντίθετα, αν είναι πολύ περιοριστικές μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, κούραση, γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία και κράμπες.

detox bda

Όπως λέει και ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων (BDA), τα καλύτερα μέσα αποτοξίνωσης είναι φυσικά, είναι το συκώτι και τα νεφρά και λειτουργούν αδιάλειπτα. Διαβάστε την επίσημη θέση του εδώΔίαιτες αποτοξίνωσης

Το κλειδί σε όλα είναι η ισορροπία και η διατήρηση της υγείας.

 

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *