Η μεσογειακή δίαιτα δεν είναι απλά μια δίαιτα αλλά ένας τρόπος ζωής. Περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες των
λαών της Μεσογείου της δεκαετίας του 1940 και του 1960. Είναι η διατροφική παρακαταθήκη των ελλήνων για μακροζωία.
Πράγματι, στη Μελέτη των 7 Χωρών βρέθηκε πως οι Έλληνες εμφάνιζαν χαμηλή θνητότητα και αυτό ονομάστηκε «οικολογικό παράδοξο».
Πλέον έχει αποδειχτεί με επιστημονικές μελέτες πως η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και
ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχει επισημανθεί ο ρόλος της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει δοθεί έμφαση
στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση των συστατικών της, στον περιορισμό των βλαβών στο ενδοθήλιο και
στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Το λυπηρό είναι πως σήμερα λίγοι ακολουθούν πλήρως αυτό το μοντέλο διατροφής.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε μια δυτικού τύπου διατροφή. Η επιστροφή στην παράδοση όμως είναι η λύση για να διατρεφόμαστε υγιεινά.
Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι η υλοποίηση μιας προσπάθειας που ολοκληρώθηκε το 1999 από το
Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σαν αποτέλεσμα οπτικοποιήθηκε ένα σχέδιο διατροφικών οδηγιών για τους Έλληνες που απαντούσε στο ερώτημα «Τι θα έπρεπε να τρώμε;» .
Τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν σε ομάδες τροφίμων και δόθηκαν συστάσεις ως προς το ποια τρόφιμα και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια,
σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, προκειμένου κανείς να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής που παίρνουν μορφή στην πυραμίδα είναι:
- Συστήνεται η καθημερινή σωματική άσκηση.
- Η βάση της διατροφής μας είναι υδατάνθρακες, με έμφαση στους σύνθετους.
Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών,
ζυμαρικών, οσπρίων και ψωμιού, κυρίως μη επεξεργασμένων.
- Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή.
Δίνεται έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα.
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Εβδομαδιαία μπορούν να καταναλώνονται τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γλυκά.
- Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλώνεται 1-2 φορές το μήνα.
- Η κατανάλωση αιθανόλης (κυρίως κόκκινου κρασιού) επιτρέπεται καθημερινά αλλά με μέτρο.
- Δίνεται έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση με λήψη νερού.