Φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

hello spring

Η άνοιξη μπήκε και φέρνει μαζί της ένα καλάθι από φρούτα και λαχανικά για να διαλέξουμε!

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πλήθος φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτησή τους στην πυραμίδα ακριβώς πάνω από τα δημητριακά. Με τον όρο φρούτα εννοούμε συνήθως τους καρπούς δέντρων ή φυτών που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κάποια επεξεργασία. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες:

  • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, περγαμόντο, σαγκουίνι, γκρέιπ-φρουτ, λεμόνι, γλυκολέμονο, κουμκουάτ, μανταρίνι, κίτρο)
  • Μουροειδή (ακτινίδιο, μύρτιλλο, βατόμουρο, κράνμπερυ, σταφίδα, φράουλα, σταφύλι)
  • Εμπύρηνοι καρποί (ασερόλα, βερύκοκο, κεράσι, ροδάκινο, νεκταρίνι, δαμάσκηνο)
  • Τροπικά φρούτα (μπανάνα, καρύδα, παπάγια, χουρμάς, σύκο, μάνγκο, ανανάς, ρόδι, φρούτο του πάθους)
  • Πεπονοειδή (πεπόνι, καρπούζι)
  • Σαρκώδη φρούτα (μήλο, αχλάδι, μούσμουλο, κυδώνι)

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν υδατάνθρακες ως φρουκτόζη και ως φυτικές ίνες. Δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος, ενώ είναι πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μια μερίδα φρούτου ή πιο επιστημονικά ένα ισοδύναμο από την ομάδα των φρούτων περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων και αποδίδει 60 kcal. Προστιθέμενη αξία δίνουν στα φρούτα οι φυτικές ίνες, αυτοί οι μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες, που προέρχονται από το κυτταρικό τοίχωμα των φυτών και δρουν ποικιλλοτρόπως: καθυστερούν τη γαστρική κένωση, επιδρούν στη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, μειώνουν το ρυθμό διάχυσης των θρεπτικών συστατικών, μειώνουν την απορρόφηση των λιπιδίων και μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης στον ορό του αίματος.

μήνες της άνοιξης

φράουλες: φρούτο της άνοιξης

Ποια είναι όμως τα φρούτα της άνοιξης;

Μάρτης: αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μήλα

Απρίλιος: λεμόνια, μήλα, φράουλες

Μάιος: βερίκοκα, μήλο, μούσμουλα, πεπόνι, ροδάκινα, τζάνερα, φράουλες

 

Αντίστοιχα υπάρχει και μεγάλη πληθώρα λαχανικών ειδικά στη χώρα μας. Στα λαχανικά ανήκουν τα οπωροκηπευτικά (πχ. ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι), τα κραμβοειδή (πχ. λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι) και οι βολβοί (πχ. καρότο, πατζάρια). τα λαχανικά αποτελούνται τόσο από υδατάθρακες όσο και από πρωτεΐνες. Ένα ισοδύναμο λαχανικών περιλαμβάνει 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια πρωτεϊνών, ενώ απόδίδει 25 kcal κατά μ.ο.

σπαράγγια

Ποια είναι τα λαχανικά της άνοιξης;

  • Μάρτης: αγγινάρες, αντίδια, αρακάς, βρούβες, καρότα, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λάχανο, μάραθο, μαρούλι, πατάτες, πατζάρια, πικροράδικο, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, τσουκνίδα
  • Απρίλιος: αγγινάρες, αντίδια, αρακάς, βρούβες, καρότα, κολοκύθια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λάχανο, μάραθο, μαρούλι, πατάτες, πατζάρια, πικροράδικο, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, τσουκνίδα
  • Μάιος: αγγούρι, αγγινάρες, αντίδια, αρακάς, βλίτα, κάπαρη, καρότα, βρούβες, κολοκύθια, κρεμμύδια, λάχανο, μάραθο, μαρούλι, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, πατζάρια, πικροράδικο, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια

Αυτό το ουράνιο τόξο στο τραπέζι μας είναι πολύτιμο και θρεπτικό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα ή με πορτοκαλί χρώμα (σπανάκι, μαρούλι, καρότο, ντομάτα, βερίκοκο, πεπόνι) είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α θεωρείται απαραίτητη για την υγεία των ματιών και μάλιστα η ροδοψίνη (μια ένωση που προκύπτει από τη ρετινάλη) συμμετέχει στην προσαρμογή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο ημίφως. Συγχρόνως, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κυττάρων και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση των οστών κατά την ανάπτυξη. Τέλος, βοηθά στη διατήρηση των βλεννογόνων του σώματος (στόμα, μύτη, λάρυγγας, ουρογεννητικό σύστημα) προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό από τις μολύνσεις.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι πατάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), η οποία συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεïνών, στη σύνθεση μη απαραίτητων αμινοξέων, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων αλλά και των νευροδιαβιβαστών.

Τα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λεμόνια) αλλά και οι φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C αναφέρεται στη βιβλιογραφία και ως ασκορβικό οξύ, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και δυστυχώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει αλλά τη βρίσκει στις τροφές. Ο βασικός ρόλος της βιταμίνης C είναι η αντιοξειδωτική δράση της. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, που είναι η πρωτεΐνη από την οποία αποτελούνται όλοι οι συνδετικοί ιστοί. Κατά συνέπεια, θεωρείται απαραίτητη για την επούλωση των πληγών. Βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου από το λεπτό έντερο, φαίνεται να συμμετέχει στο σχηματισμό διαφόρων μοριών όπως η θυροξίνη, η αδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η καρνιτίνη, τα χολικά άλατα, οι πουρίνες, το φολικό οξύ κλπ. Η βιταμίνη C δρα και στο ανοσοποιητικό σύστημα (ίσως περισσότερο στην πρόληψη κρυολογημάτων παρά στην αντιμετώπισή τους).

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μιας βιταμίνης που δρα ως αντιοξειδωτική ουσία, δηλαδή δρά προστατευτικά έναντι των ελευθέρων ριζών και του ενεργού οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες, ασταθείς ενώσεις, που έχουν στο μόριό τους τουλάχιστον ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο και που ζητούν άλλα ηλεκτρόνια για να το κάνουν ζεύγος (να μεταπέσουν σε μια πιο σταθερή κατάσταση).

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα βλίτα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, απαραίτητο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην πρωτεïνοσύνθεση και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σαφώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Από τα πιο πλούσια στα πιο φτωχά σε περιεκτικότητα φρούτα αναφέρονται τα μούρα, το μήλο με τη φλούδα, τα βερίκοκα, το ροδάκινο και το πεπόνι. Αντίστοιχα για τα λαχανικά είναι τα κολοκύθια, η ντομάτα, το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι αγγινάρες, το λάχανο, τα κρεμμύδια και τα φασολάκια.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό. Το νερό δεν αποδίδει ενέργεια. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής. Συνήθως χρειάζονται 30-35 ml/Kg σωματικού βάρους/ημέρα για να καλύψει κανείς τις ανάγκες του σε νερό, δεδομένου ότι τα 2/3 του βάρους του ανθρώπου είναι νερό.

Προσοχή:

Εκτός από τα νωπά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο και αποξηραμένα φρούτα, κομπόστες, κονσέρβες και χυμούς. Η προτίμηση που μπορεί να δείχνουν σε αυτά οφείλεται στην ευκολότερη συντήρησή τους, τις αυξημένες τιμές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και της πιο γλυκιάς γεύση τους. Ωστόσο έτσι δεν ακολουθείται η εποχικότητα των τροφίμων και χάνεται η αξία του «κάθε πράγμα στον καιρό του»…

 

Posted in Diet Secrets | Leave a comment

Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

To dietsecrets σας εύχεται ολόψυχα Καλές Γιορτές!

Ευχές για Υγεία, Αγάπη, Ευτυχισμένες και Ευλογημένες στιγμές!

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις | Leave a comment

flexitarian diet: μια φυτοφαγική δίαιτα που δεν αποκλείει το κρέας!

flexitarian-diet

Μια flexible φυτοφαγική διατροφή

Μια νέα τάση στη διατροφή έχει αρχίσει να ξεπροβάλει και ακούει στο όνομα “the flexitarian diet“.

Εντυπωσιακό…αλλά τί σημαίνει;

Πρακτικά η flexitarian διατροφή ερμηνεύεται ως ευέλικτη – φυτοφαγική κατά βάση- διατροφή (flexible). Αυτή η ευελιξία αφορά στην προσθήκη του κρέατος. Με άλλα λόγια θα λέγαμε αυτούς που την ασπάζονται ως “εύέλικτους χορτοφάγους” (casual vegetarians or vegivores).

Flexitarians vs vegetarians vs vegans:

Φυτοφάγοι (vegetarians) καλούνται αυτοί που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και οτιδήποτε τρόφιμο είναι μη ζωικής προελεύσεως.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φυτοφάγων:

  • Οι ovo-lacto φυτοφάγοι είναι αυτοί που αποφεύγουν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά αλλά καταναλώνουν και αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτός ο τύπος φυτοφαγίας συναντάται πιο συχνά.
  • Οι ovo φυτοφάγοι έχουν στη διατροφή τους αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά.
  • Οι lacto φυτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά όχι αυγά.
  • Φυσικά υπάρχουν και μικρές υποομάδες. Για παράδειγμα οι pescetarian φυτοφάγοι είναι  ovo-lacto φυτοφάγοι που ναι μεν αποφεύγουν το κρέας αλλά τρώνε ψάρι.

Από την άλλη μεριά απόλυτα χορτοφάγοι (vegans) καλούνται όσοι αποφεύγουν τόσο το κρέας όσο και τα ζωικά προϊόντα (γάλα, αυγά μέλι κτλ) από τη διατροφή τους. Κατά κάποιο τρόπο η ενστέρνιση της φυτοφαγίας αποτελεί ένα τρόπο ζωής αφού απορρίπτουν οτιδήποτε περιέχει ζωικό προϊόν ή για να παραχθεί έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα (π.χ. ρούχα, κοσμήματα, φάρμακα, καλλυντικά).

Γιατί να γίνει κάποιος flexitarian;

Κατά ένα τρόπο η διατροφή αυτή ξεκίνησε ως μια επιθυμία και προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης κρέατος, χωρίς όμως να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο πόσο συχνά κανείς θα καταναλώνει κρέας.  Απευθύνεται σε εν δυνάμει χορτοφάγους, σαν ένα μεταβατικό στάδιο. Μπορεί όμως και να αφορά σε vegans που σταδιακά θέλουν να επαναεισάγουν τις ζωικές τροφές στο διαιτολόγιό τους.

2 σημαντικοί λόγοι που ίσως σας κάνουν flexitarians:

  • Υγεία: είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρεταοσκευασμάτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Περιβάλλον: η κατανάλωση κρέατος έχει ένα υψηλό τίμημα για το περιβάλλον, δηλαδή αυξημένη εκπομπή  CO2 αλλά και διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για χώρο όπου καλλιεργείεται η τροφή των ζώων.

Αν το σκέφτεστε…

flex-your-food

Ευέλικτες προτάσεις για μια πιο φυτοφαγική δίαιτα

  • Πάρτε ένα βήμα κάθε φορά. Δοκιμάστε να έχετε 1 ακόμα ημέρα χωρίς κρέας στην υπάρχουσα  διατροφή σας (π.χ. αν τρώτε 4 φορές / εβδομάδα κρέας, προσπαθήστε αρχικά να τις κάνετε 3 φορές/ εβδομάδα)
  • Αλλάξτε τον τρόπο που ψωνίζετε: επιλέξτε τοπικά προϊόντα, ρωτήστε από πού προέρχονται, πώς παράγονται και βεβειαωθείτε οτι δε θα το σπαταλήσετε.
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε την επόχικότητα των τροφίμων, έτσι αυτά που αγοράζετε είναι πιο θρεπτικά για εσάς.
  • Αγοράστε περισσότερα λαχανικά και δοκιμάστε νέες συνταγές με αυτά. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές στο διαδύκτιο για να εμπνευστείτε!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

theflexitarian.co.uk

Posted in Diet Secrets | Leave a comment

«Μπορείς κι εσύ να σώσεις ένα παιδί με υποσιτισμό»

   Ο Λευτέρης Λαζάρου, ενώνει τις δυνάμεις του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη μάχη κατά του παιδικού υποσιτισμού και μας ενημερώνει για το πώς μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπισή του.

Την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ο δημοφιλής σεφ δεν μιλάει για το φαγητό αλλά για την έλλειψή του.

Μπορείς κι εσύ να σώσεις ένα παιδί με υποσιτισμό” είναι το μήνυμά του και μάς συστήνει το διατροφικό σκεύασμα που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο για να σώσουν τη ζωή χιλιάδων υποσιτισμένων παιδιών.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Δείτε το βίντεο εδώ: Ο Λευτέρης Λαζάρου στηρίζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

Επειδή ακόμα και σήμερα, υπάρχουν 20 εκατομμύρια παιδιά που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν στη ζωή εξαιτίας του υποσιτισμού…

Με ένα απλό κλικ στο www.msfgifts.gr μπορούμε όλοι να χαρίσουμε θεραπευτική τροφή σε ένα παιδί που τη χρειάζεται για να ζήσει.

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις | Leave a comment

Πόσες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καταναλώνετε την ημέρα;

δημητριακά ολικής άλεσης

δημητριακά ολικής άλεσης

Η κατανάλωση των δημητριακών ολικής αλέσεως έχει σταθερά συνδεθεί με σημαντική μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Η τακτική κατανάλωση ολικής αλέσεως βελτιώνει το προφίλ των λιπιδίων του αίματος, η οποία συμβάλλει σε μια συνολική μείωση των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η τρέχουσα εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση των διατροφικών στρατηγικών για την αύξηση της πρόσληψης ολικής αλέσεως. Έχει εκτιμηθεί ότι τρεις (3) μερίδες ανά ημέρα (70-90g) θα μπορούσαν να παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη.

Παραδείγματα μιας (1) μερίδας της ολικής άλεσης παρέχονται Διαιτητικές Οδηγίες του 2010 για τους Αμερικανούς, όπου μια μερίδα ολικής αλέσεως ορίζεται ως οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι ή άλλα μαγειρευμένα σιτηρά
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά 100% ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα ζεστά δημητριακά, όπως το πλιγούρι/πολτό βρώμης
1 ουγκιά ζυμαρικά άψητα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή άλλα δημητριακά
1 φέτα 100% ψωμί ολικής άλεσης
1 πολύ μικρή (1 ουγκιά) 100% muffin ολικής αλέσεως
1 φλιτζάνι 100% ολικής αλέσεως δημητριακών (έτοιμα προς κατανάλωση)

Συνήθη δημητριακά ολικής αλέσεως που συναντάμε στη διατροφή είναι: το σιτάρι (π.χ. Farro και Καμούτ), η βρώμη,το κριθάρι (μη αποφλοιωμένο και αποφλοιωμένο, όχι το μαργαριταρώδες), το καλαμπόκι, το καστανό ρύζι, η σίκαλη, το κεχρί, το κινόα, ο  αμάραντος, το τριτικάλε,το teff και το φαγόπυρο.

Κοινά προϊόντα ολικής αλέσεως αποτελούν: το αλεύρι ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα  ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης ή το πλιγούρι βρώμης, το αλεύρι τριτικάλε,το ποπ κορν, αλεύρι teff.

Αντιθέτως, τρόφιμα μη ολικής αλέσεως που καταναλώνονται συχνά είναι το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά (ποικιλίες μη ολικής αλέσεως), το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ψωμί, hominy (χονδροκομένο αραβόσιτο).

Τώρα μπορείτε να υπολογίσετε …Πόσες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως συνήθως τρώτε την ημέρα;

Posted in Diet Secrets | Leave a comment

Μύθος ότι τα τεστ δυσανεξίας και οι συσκευές βιοσυντονισμού βοηθούν στην απώλεια βάρους

τεστ δυσανεξίας

Άνθρακας ο θησαυρός για πολλούς που πίστευαν ή/ και υποστήριζαν ότι τα τεστ δυσανεξίας βοηθούν στην απώλεια βάρους!

Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα γνώριζε πως διάφορα τεστ δυσανεξίας χρησιμοποιούνται κατά της παχυσαρκίας, με τον ισχυρισμό πως  τα τρόφιμα τα οποία δεν γίνονται καλά ανεκτά από το σώμα είναι και αυτά τα οποία παχαίνουν. Κατά αυτόν τον τρόπο δινόταν η οδηγία αποφυγής αυτών των τροφών με στόχο το αδυνάτισμα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας “μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας”. Επίσης, “ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό”.

Διαβάστε την υπουργική απόφαση: Τεστ Δυσανεξίας

Όσον αφορά στην εφαρμογή του βιοσυντονισμού επισημαίνεται πως “δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου” και πως “η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της στην πράξη”.

Διαβάστε την υπουργική απόφαση:Βιοσυντονισμός

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

 

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις | Leave a comment

Ελέγχετε τον εαυτό σας απέναντι στο φαγητό;

αυτοέλεγχος ή αυτοπεριορισμός;

αυτοέλεγχος ή αυτοπεριορισμός;

Πόσες φορές δεν ξεκινήσατε δίαιτα και μετά στη θέα ενός εδέσματος παρασυρθήκατε; Πόσες φορές θέλατε να είστε συνεπής στις υποσχέσεις ως προς τον εαυτό σας και όμως δεν ήσασταν; Ο έλεγχος απέναντι στο φαγητό δεν είναι εύκολο πράγμα. Αναζητώντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ένα εύκολο τεστ για να αξιολογήσετε τον εαυτό σας. Ο δημιουργός είναι ο κ. Νικόλαος Σ. Δοϊρανλής, Ψυχολόγος.

Οδηγίες:

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο επιλέγοντας κάθε φορά ένα μόνο από τα ακόλουθα

— ΔΑ — Δ — Ο — Σ– ΣΑ —  όπου:

  • ΔΑ=διαφωνώ απόλυτα
  • Δ=διαφωνώ
  • Ο= άλλοτε ναι, άλλοτε όχι
  • Σ=συμφωνώ
  • ΣΑ= συμφωνώ απόλυτα
  1. Το πρωί, αμέσως μόλις ξυπνήσω, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να φάω πρωινό.

 

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Το βράδυ, πριν κοιμηθώ συνηθίζω να τρώω κάτι (έστω και λίγο).

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

3.Τρώω μπροστά στην τηλεόραση.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Στο σούπερ μάρκετ ψωνίζω περισσότερα από αυτά που χρειάζομαι.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Όταν βρίσκομαι στην αγορά (για οποιοδήποτε λόγο) θα φάω κάποιο φαγώσιμο του εμπορίου.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Τρώω το γεύμα μου με γρήγορο ρυθμό.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Μετα το μεσημεριανό γεύμα τρώω ένα γλυκό.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Μασάω λιγότερες από 20 φορές την κάθε μπουκιά που τρώω.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Συνηθίζω να τσιμπολογάω ενδιάμεσα από τα γεύματα.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Συνηθίζω να μην στρώνω καλά το τραπέζι πριν κάτσω να φάω το γεύμα μου.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Ακόμη και όταν πεινάω πάρα πολύ, αρκούμαι σε μία μερίδα φαγητό.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Εχω όλα τα τρόφιμα σε καθορισμένους χώρους.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Πιστεύω ότι η σαλάτα είναι και αυτή κανονικό γεύμα

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Τον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να τον γεμίσω με ενδιαφέρουσες ασχολίες.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Δεν έχω πρόβλημα να τελειώσω το γεύμα μου έχοντας αφήσει φαγητό στο πιάτο μου.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Την ώρα του φαγητού συνηθίζω να κάνω μικρά διαλείμματα.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Δεν ντρέπομαι να πω στους φίλους μου ότι ακολουθώ ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ
  1. Χρησιμοποιώ μικρό πιάτο και μικρό πιρούνι.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Ανάμεσα στα γεύματα μου μεσολαβούν τουλάχιστον 4 ώρες.

ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

  1. Δεν πιέζω τους άλλους πχ. τα παιδιά μου να φάνε. ΔΑ Δ Ο Σ ΣΑ

 

Ερωτήσεις 1-10.

  • Βαθμοί ΔΑ= 1 Δ=2 Ο=3 Σ=4 ΣΑ=5

Ερωτήσεις 11-20.

  • Βαθμοί ΔΑ=5 Δ=4 Ο=3 Σ=2 ΣΑ=1

 

Βγάζοντας το αποτέλεσμα θα ξέρετε πόσο το φαγητό ελέγχει τη ζωή σας ή πόσο εσείς επιλέγετε τι τρώτε, πόσο και πότε. Τελικά πολλοί επικαλούνται τη σωστή διατροφή, αλλά, δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Το “σωστό” διαιτολόγιο, που καλύπτει τις ανάγκες του κάθε οργανισμού μας είναι παράγοντας, όχι μόνο, της σωματικής υγείας, αλλά και της ψυχικής μας ευεξίας.

Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία και κατά κάποιο τρόπο κληρονομούνται. Τρώμε όπως μάθαμε να τρώμε, όπως είδαμε, όπως έχουμε συνδέσει τη διαδικασία του «τρώγειν» και τα ίδια τα τρόφιμα. Φυσικά με την πάροδο των χρόνων μάθαμε να επιλέγουμε την τροφή του μέσω της εμπειρίας που αποκτήσαμε καθώς και μέσω της έκθεσης στη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας.

Οι προβληματικές διατροφικές συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Χρειάζεται η συμβολή ενός έμπειρου διαιτολόγου που με τη διατροφική συμβουλευτική θα προσπαθήσει αρχικά να κινητοποιήσει τον ασθενή να προχωρήσει στην αλλαγή και στη συνέχεια θα τον βοηθήσει να στεθεροποιήσει τις διαιτητικές του συνήθειες. Μην ανησυχείτε όμως, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος!

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε το: On line test για τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό

και περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα: eatingdisorders.gr

Posted in Diet Secrets | Leave a comment

1st Athens Street Food Festival: όταν το φαγητό του δρόμου γίνεται gourmet

athens street food festival - people

athens street food festival – people

Όταν έμαθα για το Athens Street Food Festival ενθουσιάσηκα! Πριν από αρκετό καιρό κάτι φίλοι είχαν μοιραστεί την εμπειρία τους από το αντίστοιχο φεστιβάλ στη Δανία και τώρα να… έφτασε κι εδώ!

Το μέρος διεξαγωγής ήταν στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι (Πειραιώς και Ερμού).  Όπως λένε και οι οργανωτές του  αποτελεί “μια τάση που απλώνεται σαν κύμα σε όλο τον κόσμο: γωνιές που κρύβουν ιδιαίτερες συνταγές, μυστικά νοστιμιάς και ό,τι κάνει τόσο αγαπημένη τη γαστρονομία του δρόμου, συγκεντρώνονται σε ένα σημείο για να τις ανακαλύψεις”.

interior design

interior design

fantastic

fantastic

always learning something new

always learning something new

searching...

searching…

 

 

 

 

 

Με ερωτηματικά του τύπου: “Θα αξίζει;” “Θα είναι νόστιμο το φαγητό;” και άλλες αμφιβολίες το γευσιγνωστικό ταξίδι στις καντίνες ξεκίνησε!

Καντίνες με γεύσεις από την Ελλάδα, από το Περού, από το Βιετνάμ, από την Ταϋλάνδη, από την Ινδία, από την Κωνσταντινούπολη, από την Ιταλία, από την Ισπανία κ.α ήταν σε απόσταση αναπνοής. Επιλογές για σνακ αλμυρά και γλυκά, για κρεατοφάγους και φυτοφάγους, για τολμηρούς και για πιο συντηρητικούς δοκιμαστές.

Έτσι… η περιέργεια νίκησε! Το μενού ήταν πλούσιο, δε γινόταν αλλιώς: αλμυρό και γλυκό για το τέλος. Η εικόνες μιλούν από μόνες τους. Έως την επόμενη γευστική εμπειρία αντιστοίχου φεστιβάλ, το δίδαγμα είναι οτι οι καντίνες μπορεί να έχουν φαγητό γρήγορο, αλμυρό, λιπαρό πολλές φορές αλλά.. μια δοκιμή τους αξίζει!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το: Athens Street Food Festival

salty fast food taste

salty fast food taste

gua bao

gua bao

pepito torta

pepito torta

something sweet

something sweet

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις | Leave a comment

20 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για την αρμπαρόριζα

αρμπαρόριζα

αρμπαρόριζα

Η λέξη αρμπαρόριζα δεν υπάρχει στη βοτανική. Επιστημονικά ονομάζεται ως Πελαργόνιον το βαρύοσμον (Pelargonium graveolens) και είναι πολυετές, ποώδες, παχύφυλλο φυτό, με τρυφερούς βλαστούς, που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών. Τα άνθη του φέρουν 5 πέταλα και συνήθως είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του μωβ, ενώ το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από την απόσταξη ολόκληρου του επίγειου τμήματος του φυτού έχει πρασινωπό χρώμα.

Έχει πολλές χρήσεις εντός και εκτός σπιτιού.

 

Στο σπίτι:

  • Είναι διακοσμητικό φυτό.
  • Μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό. Ανήκει στην κατηγορία των φυτών Citronella, των λεγόμενων και “αντικουνουπικών”. Είναι γνωστές οι ακαρεοκτόνες δράσεις των χημικών ενώσεων που προέρχονται από το έλαιο φύλλων της αρμπαρόριζας κατά των ακάρεων των τροφίμων αποθήκευσης.
  • Έχει αντιμυκητιασική δράση έναντι της Candida albicans. Έχει αποδειχθεί πως τα έλαιά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση αντί για τα συνθετικά χημικά μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία αποθηκευμένων σπόρων.

Στη βιομηχανία τροφίμων:

  • Το αιθέριο έλαιο του πελαργόνιου, η γερανιόλη και τα ισομερή της χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την ποτοποιία, ως αρωματικά σε ποτά, γλυκά, παγωτά, και ψητά ή /και ως τροποποιητικά γεύσης σε μαρμελάδες.
  • Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό γλυκών κουταλιού.
  • Οι προσπάθειες για την εξεύρεση φυσικών μη τοξικών συντηρητικών έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε έρευνα μεταξύ των φαρμακευτικών φυτών. Το πρόβλημα της προσθήκης αυτών ως συστατικά τροφίμων και αν είναι δυνατή η διαχείριση του, συζητείται.
  • Σε πρόσφατη μελέτη, διαφορετικές συγκεντρώσεις αιθέριων ελαίων προστέθηκαν σε φυτικό λάδι και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός Oliveria decumbens : Pelargonium graveolens ( 0,5 : 0,5 % ) ήταν αρκετά αποτελεσματικός ως φυσικό συντηρητικό σε φυτικό λάδι.

Στη φαρμακοβιομηχανία:

  • Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό. Τα αιθέρια έλαια και βιολογικά εκχυλίσματα του P. graveolens διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και ως εκ τούτου αποτελούν μια πιθανή πηγή των δραστικών συστατικών για τη φαρμακοβιομηχανία.
  • Η πρόσφατη προσέγγιση της χρήσης βοτάνων και αντιβιοτικών σε συνδυασμό, αποτελεί μια στρατηγική για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ανθεκτικότητας και των παρενεργειών που σχετίζονται με τα συμβατικά αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, η συνεργιστική δράση των αιθέριων ελαίων της αρμπαρόριζας με τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη) μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων , που έως τώρα αντιμετωπίζονται μόνο με τη χρήση φαρμάκων.
  • Το έλαιο του πελλαργόνιου έχει ισχυρή δραστικότητα απέναντι στα στελέχη του σταφυλόκοκκου (S. aureus)  – συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα στελεχών του [MRSA και MLS (Β )].
  • Σε πρόσφατη διπλή τυφλή μελέτη προέκυψε ότι η εφαρμογή ενός σκευάσματος γέλης τοπικά από 1% έλαιο γερανιού είναι περισσότερο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία της στοματίτιδας από οδοντοστοιχία.

Στην ιατρική:

  • Η αρμπαρόριζα θεωρείται ως ένα φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τυνησιακή παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας και είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα φαρμακευτικά φυτά με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Η χορήγηση του αιθέριου ελαίου του μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Έχει προταθεί πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές εναλλακτικό αντιδιαβητικό φάρμακο για τους διαβητικούς ασθενείς.
  • Το αιθέριο έλαιο του πελαργόνιου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και είναι αποτελεσματικό στη μείωση του άγχους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η αρωματοθεραπεία – η επάλειψη με αιθέρια έλαια αρμπαρόριζας – έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ανακούφιση του άγχους , λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των καρδιακών και αναπνευστικών συμβαμάτων σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαταραχές της προσωπικότητας κατά τη διάρκεια ψυχιατρικής νοσηλείας τους.
  • Το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Φαίνεται να δρα όπως το χαμομήλι, σαν ηρεμιστικό.
  • Ενδείκνυται   στις  διάρροιες  και  τις  γαστρεντερίτιδες, θεωρείται στυπτικό.
  • Λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, ενώ λόγω της αιμοστατικής του δράσης προάγει την επούλωση των πληγών.
  • Έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε διπλή τυφλή μελέτη του 2012 που διερεύνησε τη δράση μείγματος κινεζικών ιατρικών βοτάνων στην κυτταρική ανοσία και στην τοξικότητα ασθενών με καρκίνο του μαστού, αν και δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όσων λάμβαναν το φυτικό μείγμα και αυτών που λάμβαναν το placebo, φάνηκε πως η χορήγηση αυτού μπορεί πιθανόν να καθυστερήσει , ή να διευκολύνει την μείωση των επιπέδων των λευκοκυττάρων και των ουδετεροφίλων σε ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία και/ ή ακτινοθεραπεία.
  • Σε άλλη μελέτη του 2005 από Κινέζους ερευνητές φάνηκαν οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του αιθέριου ελαίου και των μονομερών του, καθώς και των υπολειμμάτων, λυμάτων που προέκυψαν μετά την απόσταξη μπουμπουκιών, κοτσανιών και φύλλων της αρμπαρόριζας. Φαίνεται ότι ορισμένες χημικές αντιοξειδωτικές ουσίες αφθονούν στα κατάλοιπα της φυσικών αιθέριων ελαίων της.

Για όλα αυτά και όχι μόνο υπάρχει λόγος για την ολοκληρωμένης χρήσης της αρμπαρόριζας. Γιατί όχι;

Βιβλιογραφία:

  1. https://el.wikipedia.org
  2. http://www.cropscience.gr
  3. http://www.env-edu.gr
  4. http://lifehub.gr
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Posted in Diet Secrets | Tagged | Leave a comment

Κάνοντας μια καινούρια αρχή…

Η εορταστική περίοδος πέρασε (δυστυχώς) με ότι αυτό συνεπάγεται..

Συνήθως η ζυγαριά μετά από διακοπές/ γιορτές/ τριήμερα δεν είναι και τόσο φιλική με τους ανθρώπους. Δεν είναι αποτυχία, είναι αναμενόμενο και υπάρχει λύση.

lets start over

let’s start over

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια νέα αρχή!

Το μυστικό είναι αυτή τη φορά να υπάρχουν σαφείς στόχοι, ρεαλιστικές προσδοκίες και υπομονή. Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα, ειδικά σκευάσματα και απόλυτες λύσεις.

Ωστόσο υπάρχουν 5 αρχές στις οποίες καλό είναι να υπακούει αυτή τη φορά η δίαιτά σας:

 

  • Σαφώς θα έχει λίγες Θερμίδες αλλά θα είναι σχεδιασμένη να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. 
  • Καλό είναι να εξασφαλίζει χαμηλούς ρυθμούς απώλειας βάρους, περίπου ½ -1 Kg την εβδομάδα.
  • Ιδανικό είναι να θεωρηθεί μία “δια βίου δίαιτα”, εφόσον καλύπτει τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας και από τη στιγμή που επιτύχατε το επιθυμητό σωματικό βάρος.
  • Για να γίνει αυτό προσπαθήστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας, ώστε να μπορείτε να ακολουθείτε αυτό τον τρόπο διατροφής είτε είστε σπίτι, είτε συνηθίζετε να τρώτε έξω συχνά (όπως π.χ. λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
  • Πολύ βοηθητικό είναι να έχετε μεγάλη ποικιλία τροφών που να συμβαδίζουν με τις γευστικές προτιμήσεις σας (θυμηθείτε είναι για εσάς και όχι για τη φίλη/ τη γνωστή σας) και να προλαμβάνει το αίσθημα πείνας μεταξύ των γευμάτων (και τις παρεκτροπές μαζί).

Να είστε αισιόδοξοι! Μην ξεχνάτε πως κανείς δε μπορεί να πάει πίσω και να κάνει μια νέα αρχή αλλά όλοι μπορούν σήμερα να κάνουν να ξεκινήσουν αυτό που θέλουν να ολοκληρώσουν!

start today

start today

 

Posted in Diet Secrets | Leave a comment