Πεπόνι: δροσερό και καλοκαιρινό!

Πεπόνι: το καλοκαιρινό φρούτο!

Το πεπόνι είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση “μη φας πεπόνι, παχαίνει!” και όμως η αλήθεια είναι οτι αυτό δεν ισχύει!

Αρχικά δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα…αυτή η διαχωριστική των τροφίμων που παχαίνουν αλλά και αυτών που αδυνατίζουν είναι μια παλιά αντίληψη που όμως δεν έχει βάση.

Το πεπόνι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο, πλούσιο σε νερό και απλούς υδατάνθρακες που δίνει ενέργεια και δροσίζει. Δίνει λίγες θερίδες, μόλις 38 Kcal / 100 gr (πηγή: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746770/measuresUSDA.gov) και φυσικά μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, τυρί, γιαούρτι σολομό καπνιστό για να γίνει ένα πιο πλήρες γεύμα.

Πώς το μετράτε; Για να μην ξεφύγετε στην κατανάλωση να έχετε στο νου πως 1 φλιτζάνι πεπονιού σε κυβάκια (1 cup) ισοδυναμεί με 1 φρούτο, δίνει περίπου 60 Kcal και 15 γρ υδατάνθρακα και ζυγίζει περίπου 160 γρ. 1 ολόκληρο μικρό πεπόνι ζυγίζει περίπου 440 γρ (πηγή: USDA.gov). Επίσης μπορείτε να έχετε 2-4 ισοδύναμα φρούτου την ημέρα, άρα αυτό σημαίνει οτι αν επιλέξετε τα φρούτα της ημέρας σας να είναι πεπόνι δεν έχετε να φοβηθήτε τίποτα!

Ειδικά σε μέρες με έντονη ζέστη συνιστάται να καταναλώνετε άφθονα υγρά, φρούτα και λαχανικά! Έτσι το πεπόνι μπορεί άφοβα να σας συνοδεύει ως πρωινό, ως απογευματινό ή ακόμα και ως βραδινό γεύμα άφοβα σε συνδυασμούς όπως smoothie με γάλα καρύδας, γρανίτα, πεπόνι με κοτόπουλο, με φέτα, σαλάτα με πεπόνι και προσούτο και ό,τι άλλο εσείς φανταστείτε!

Απολαύστε το πεπόνι όπως σας κάνει όρεξη!
This entry was posted in Diet Secrets and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *