Ρόδι : 5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για αυτό

ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με πλούσια ιστορία. Υπάρχουν αναφορές του στην ελληνική μυθολογία, τους αιγυπτιακούς τάφους, ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη.

Το ρόδι μπορεί να χωριστεί σε τουλάχιστον τρία μέρη-σπόρους, φλοιό, και το χυμό. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν μελετηθεί για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους . Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες ( φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πουνικαλαγίνη, ελαγικό οξύ και ταννίνες). Τα φυτοχημικά του δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το σώμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το ρόδι είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως,  βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Είναι φθινοπωρινό, τρώγεται κυρίως τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, είτε ωμό σα φρούτο είτε σα χυμός.

1.       Ωφελεί την καρδιά

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη  περιεκτικότητα του ροδιού  σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Φαίνεται ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού πλάκας (αντιαθηρογόνος δράση). Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (αντιϋπερτασική δράση).

Περισσότερη κλινική έρευνα είναι απαραίτητη, καθώς ορισμένες από τις μελέτες για την καρδιοπροστατευτική του δράση διεξήχθησαν με μικρά μεγέθη δειγμάτων και πριν από 5-10 χρόνια. Σαφώς είναι καλύτερο να καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο ακατέργαστο. Μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές που διερευνούν τα καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία των φρούτων και των λαχανικών, αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα στο συνδυασμό των φυτοχημικών, φυτικών ινών, και άλλων θρεπτικών συστατικών στο σύνολό πρόσληψης τροφής, παρά τις επιδράσεις ενός μεμονωμένου συστατικού. Μια μελέτη υποστηρίζει πως οι βιολογικές επιδράσεις της πρόσληψης χυμού από ρόδι θα πρέπει να αποδοθούν στους μεταβολίτες της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και όχι στις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο χυμό.

2.       Έχει δυνητικά οφέλη για τον καρκίνο του προστάτη

Έχει μελετηθεί η αντιπολλαπλασιαστική και αποπτωτική δράση του χυμού ρόδι κατά του καρκίνου του προστάτη.   Σε μια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν κάνει χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη (και έπιναν χυμό ρόδι) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διπλασιαστεί το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο)  τους. Οι πρώτες μελέτες δημιουργούν ελπίδες ότι το ρόδι μπορεί να έχει δυνητικά οφέλη για τον καρκίνο του προστάτη αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται αυτές οι ελπίδες. Το ρόδι εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε πειραματικά μοντέλα των πνευμόνων, του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος και του παχέος εντέρου. Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας ρόδι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο αλλά δεν υπάρχει τεκμηρίωση για αυτό.

3.       Επιδρά θετικά στη μείωση του λίπους

Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το ρόδι και τα εκχυλίσματά του έχουν  θετική επίδραση στην μείωση του λίπους. Πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται με την παρουσία των ανθοκυανινών, τανίνων, και πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του ροδιού στην παχυσαρκία, και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί για το πώς αυτά τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοηθούν στη μείωση του λίπους.

4.       Έχει αντιιική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη δράση ροδι

Οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι επωφελής  για τα άτομα με αρθρίτιδα.  Οι ελαγιταννίνες (ΕΤ) από χυμό ροδιού αναφέρεται ότι έχουν πολλές βιολογικές ιδιότητες, αλλά η απορρόφηση και ο μεταβολισμός τους στον άνθρωπο είναι ελάχιστα κατανοητή. Μια μελέτη επιβεβαίωσε την ταχεία απορρόφηση των ΕΤ και απέδειξε ότι επιμένουν μεταβολίτες ουρολιθίνης και απεκκρίνονται στα ούρα επί 48 ώρες μετά τη χορήγηση του χυμού. Έχει αναφερθεί ότι οι ET απελευθερώνουν ελαγικό οξύ με υδρόλυση, το οποίο έχει κακή βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με ET.

5.       Χρειάζεται προσοχή

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο ρόδι συνιστάται την ημέρα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κανείς χρειάζεται να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανή αλληλεπίδραση φαρμάκου – τροφής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ μπορεί να περιορίσει το αντιπηκτικό αποτέλεσμα των κουμαρινικών φαρμάκων (πτώση του INR).  Επίσης, το ρόδι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πιστεύεται ότι δρα σαν αναστολέας ΜΕΑ στο σώμα και ενισχύει τη δράση φαρμάκων όπως καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη. Ακόμα πιστεύεται ότι ενισχύει τη δράση των στατινών ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, σιμβαστατίνη, οπότε συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης.

Συνολικά το ρόδι έχει χώρο σε μια ισορροπημένη διατροφή!

 

Βιβλιογραφία:

 • http://www.crec.ifas.ufl.edu/extension/pomegranates/health.shtml
 • http://www.health.harvard.edu/press_releases/health-benefit-of-pomegranate-juice
 • http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pomegranate
 • http://www.foodbites.eu/j15/images/stories/foodbites/pdf/pomengranate.pdf
 • Al-Muammar MN, Khan F. Obesity: the preventive role of the pomegranate (Punica granatum) Nutrition. 2012 Jun;28(6):595-604.
 • Basu A, Penugonda K. Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutr Rev. 2009 Jan;67(1):49-56. Review
 • Cerdá B, Espín JC, Parra S, Martínez P, Tomás-Barberán FA. The potent in vitro antioxidant ellagitannins from pomegranate juice are metabolised into bioavailable but poor antioxidant hydroxy-6H-dibenzopyran-6-one derivatives by the colonic microflora of healthy humans. Eur J Nutr. 2004 Aug;43(4):205-20.
 • Howell AB, D’Souza DH. The pomegranate: effects on bacteria and viruses that influence human health. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:606212.
 • Malik A, Afaq F, Sarfaraz S, Adhami VM, Syed DN, Mukhtar H. Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer. Proc Natl Acad Sci USA. 2005;102:14813–8.
 • Samuel J. Klempner and Glenn Bubley Complementary and Alternative Medicines in Prostate Cancer: From Bench to Bedside The Oncologist 2012, 17:830-837.
 • Seeram NP, Henning SM, Zhang Y, Suchard M, Li Z, Heber D. Pomegranate juice ellagitannin metabolites are present in human plasma and some persist in urine for up to 48 hours. J Nutr. 2006 Oct;136(10):2481-5.
 • Stowe CB. The effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health. Ther Clin Pract. 2011 May;17(2):113-5.
This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *