Πρωινό για … λιγότερο εργασιακό άγχος

ΠΡΩΙΝΟ Το πόσο συχνά καταναλώνει κάποιος πρωινό συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, που είναι κλειδιά για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντίθετα, το να παραλείπει κανείς το πρωινό, δεν του εξασφαλίζει ότι θα «καλύψει» το κενό, στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η συχνή κατανάλωση πρωινού έχει πολλά οφέλη για την υγεία: καλύτερη διαχείριση του βάρους, χαμηλότερη χοληστερίνη, μειωμένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, καλύτερη λειτουργία της πέψης, λιγότερες ασθένειες του άνω αναπνευστικού σωλήνα και καλύτερη πνευματική υγεία. Και λέγοντας πνευματική υγεία, έρευνες έχουν γίνει, πάνω σε μια ευρεία γκάμα εκφάνσεών της: επιδώσεις στο σχολείο, συγκέντρωση, μνήμη, προσοχή, ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα και στρες.

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ πρωινού και στρες, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα, στην οποία βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση πρωινού σχετίστηκε με χαμηλότερο εργασιακό άγχος και με μειωμένο κίνδυνο για ατυχήματα, ελαφρύ τραυματισμό ή διανοητική ανεπάρκεια στη δουλειά. Λέγοντας διανοητική ανεπάρκεια, εννοείται το οποιοδήποτε λάθος, που προκύπτει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας εργασίας, που το άτομο φυσιολογικά φέρνει εις πέρας επιτυχώς. Αφορά την προσοχή, τη μνήμη και τις κινήσεις του.

Το άρθρο αυτό γράφηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα πρωινού 2012 και είναι αναδημοσίευση από τον www.hda.gr

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *