Ερώτηση #5 Επιτρέπονται τα ψητά ή/ και βρασμένα φρούτα;

«Καλό μεσημέρι,

Θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν ψημένα (στον φούρνο) ή βρασμένα φρούτα (π.χ. μήλο, αχλάδι) ή με το ψήσιμο αυξάνονται τα σάκχαρα και δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων»

Μαρία

Γλυκαιμικός δείκτης

Τα ψημένα στο φούρνο φρούτα ή/και τα βρασμένα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως ανεβάζουν πολύ και απότομα τη γλυκόζη του αίματος και δεν συστήνονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Συνοπτικά, η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκαλεί υπερινσουλιναιμία, αυξημένη όρεξη και μειωμένη οξείδωση των λιπαρών οξέων, με απλά όμως λόγια …φαίνεται να παχαίνει.

Σύμφωνα με μελέτες άτομα με ΣΔ τύπου 1 και τύπου 2 που καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (από ωμά φρούτα, π.χ. ξινόμηλο, αχλάδι, γκρέιπφρουτ) χορταίνουν καλύτερα, εμφανίζουν λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια και έχουν καλύτερα επίπεδα HbA1c, άρα ρυθμίζονται καλύτερα.

Για περαιτέρω ενημέρωση μιλήστε με το θεράποντα ιατρό – διαβητολόγο σας.

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *