Share/Bookmark

Γιατί ξαναπαίρνω τα κιλά που χάνω;

Διατήρηση Βάρους

Μετά τη δίαιτα τι;

Όταν ο στόχος επιτευχθεί, έρχεται η συντήρηση, η προσπάθεια για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου και αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία. Οι περισσότεροι που τελειώνουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χάνουν περίπου 10% του αρχικού τους βάρους. Το δυσοίωνο είναι πως οι περισσότεροι ξαναπαίρνουν τα 2/3 του βάρους που έχασαν μέσα σε 1 έτος, ενώ σχεδόν όλοι ξαναπαίρνουν όλο το βάρος που έχασαν μέσα σε 5 έτη. Αυτή η ανακύκλωση του βάρους που άλλοτε γίνεται πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά δεν ωφελεί.


Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και συχνά θα το διαβάσετε ως «φαινόμενο γιο-γιο» ή «ο φαύλος κύκλος των κιλών». Δεν είναι μόνο ότι κανείς ξαναπαίρνει τα κιλά που έχει χάσει, είναι και ότι κάθε φορά η πορεία προς την απώλεια ( ή την επίτευξη του επιθυμητού βάρους) γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αυτό συμβαίνει γιατί με την απώλεια σωματικού βάρους χάνεται τόσο λίπος όσο και υγρά αλλά και μυϊκή μάζα, αλλά όταν επανακτάται το χαμένο βάρος κερδίζεται περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μυϊκή μάζα. Έτσι ενώ κανείς σκέφτεται πως απλώς επέστρεψε στα κιλά που είχε πριν, η αλήθεια είναι πως στα ίδια κιλά έχει αλλάξει η σύσταση σώματος. Αυτό σημαίνει πως έχει περισσότερο λιπώδη ιστό και λιγότερη μυϊκή μάζα, οπότε και χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό (δηλαδή κάνει λιγότερες καύσεις).


Συχνά αυτή η επιστροφή του χαμένου βάρους προκαλεί συναισθήματα άγχους, απογοήτευσης, αποτυχίας και αποφυγής. Αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία δε σταματούν εδώ. Με την αυξομείωση αυτή μεγαλώνει ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπονούνται οι αρθρώσεις.

Πως μπορείτε αποφύγετε το «σκαμπανέβασμα»;

Και ορίστε τι θα μπορούσε να είναι αυτό:

  • Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα απώλειας στα μέτρα σας, χωρίς να στερείστε και να εκτοπίζετε από τη διατροφή σας τα αγαπημένα σας φαγητά. Όσο πιο γρήγορα και απότομα χάσετε το βάρος σας, όσο πιο πολύ «αυτομαστιγωθείτε» για να πετύχετε το στόχο σας, τόσο πιο γρήγορα θα ξαναπάρετε αυτά τα κιλά. Σκεφτείτε πως βιολογικά ο οργανισμός σας επιζητά ομοιόσταση, δηλαδή τείνει να επανέρχεται στην πρότερη φάση.
  • Κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και όχι απότομες εισαγωγές και εξαγωγές τροφών από το διαιτολόγιό σας. Σύμφωνα με την πρόσφατη θεωρία του «ενεργειακού κενού» η απότομη αλλαγή πυροδοτεί την αντίσταση του οργανισμού, ενώ οι μικρές αλλαγές γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές. Υπάρχει ένα εύρος θερμίδων που δεν αντιλαμβάνεστε τις διαφορές (λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο φαγητό) π.χ. 100-200 Kcal και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε σε βάθος χρόνου να χάσετε βάρος ανώδυνα.
  • Σύμφωνα με το το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το υγιές βάρος δεν είναι μορφή δίαιτας αλλά τρόπος ζωής. Στοχεύστε στην αλλαγή του τρόπου ζωής σας με μικρές αλλαγές που θα διαρκέσουν στο χρόνο. Συστήνεται να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας με τη συχνότητα και τον τρόπο που θα επιλέξετε, καθώς και να αυτοαξιολογείστε σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. με την τήρηση ημερολογίου διατροφής).

Κλείνοντας θα εστιάσω στο κομμάτι της αυτοαξιολόγησης. Σας προτείνω να απαντήσετε σε ένα quiz με τίτλο «Πόσο επιτυχημένη συντήρηση κάνετε;» για να δείτε αν οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετήσατε κατά τη δίαιτα ξεφτίζουν σε βάθος χρόνου και για να μην παίζετε γιο-γιο με τα κιλά σας!

Πηγές:
www.cdc.gov
www.epigee.org
www.nlm.nih.gov


Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο www.beautybazaar.gr