Ορθορεξία: όταν η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή

Εικόνα ΣώματοςΟι διαιτολόγοι έρχονται συχνά σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν κάποιου είδους διατροφικές διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την εικόνα του σώματος. Τα άτομα αυτά είτε ακολουθούν ακραίες διατροφικές πρακτικές, άλλοτε αποκλείουν τρόφιμα ή/ και ομάδες τροφίμων αλλά μέσα από αυτές τις συμπεριφορές περιορίζονται διατροφικά και κοινωνικά.

Αυτό που αδρά περιγράφηκε είναι το φαινόμενο της  ψυχόγενούς ορθορεξίας (ΨΟ). Η πάθηση αυτή, επί του παρόντος, δεν αναγνωρίζεται επίσημα και δεν ταξινομείται ως ανεξάρτητη κλινική οντότητα. Ο όρος “ψυχογενής ορθορεξία” (από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων ”ορθός” -σωστός- και ”όρεξη”) προτάθηκε για πρώτη φορά το 1997, από τον Steven Bratman (ΜD). Η ορθορεξία χαρακτηρίζεται από την παθολογική εμμονή με την κατανάλωση “βιολογικώς αγνών” τροφών, η οποία οδηγεί σε  απώλεια κοινωνικών σχέσεων και συναισθηματικών δεσμών με συνακόλουθη επιδείνωση της ψυχαναγκαστικής εμμονής σχετικά με το φαγητό.

“Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί η τάση για επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απαραίτητο συστατικό του οποίου είναι μία διατροφή αγνή, καθαρή και φυσική. Όταν όμως η βασανιστική ενασχόληση με την διατροφή οδηγεί το άτομο σε απομόνωση και λειτουργική έκπτωση, τότε δεν προάγεται ούτε η σωματική ούτε η ψυχολογική του υγεία.”

Για να αποδείξει πόσο βασανιστικό και ανώφελο σα διαιτητική πρακτική είναι η ορθορεκτική δίαιτα η δημοσιογράφος Νίκη Χάγια ζήτησε τη βοήθειά μου. Τα υπόλοιπα … δια χειρός …

Ορθορεξία Nitro τεύχος 153 Ιούλιος 2008 1

Ορθορεξία Nitro τεύχος 153 Ιούλιος 2008 2

Ορθορεξία Nitro τεύχος 153 Ιούλιος 2008 3

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κάνετε το τεστ για την ορθορεξία πατήσε εδώ : http://www.eufic.org/article/el/artid/orthorexia-nervosa/

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *