Κάστανο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη διατροφική του αξία.

ΚάσταναΤο κάστανο χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η γεύση του και η μυρωδιά του πάντα θυμίζει αυτή την εποχή. Δεν είναι τυχαίο αφού έχει πλούσια διατροφική αξία.

Το κάστανο παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες) και μάλιστα μοιάζει με τα τρόφιμα ολικής άλεσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως μεταβάλει ομαλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και είναι ελεύθερο γλουτένης, άρα ιδανικό για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, προκαλεί κορεσμό λόγω της πρωτεΐνης και κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα ιδανικό σνακ (ενδιάμεσο γεύμα).

Το κάστανο ανήκει στους ξηρούς καρπούς. Ενώ είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπος, αυτό δεν ισχύει με το κάστανο. Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και μάλιστα αποτελείται περισσότερο από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.  Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει χοληστερόλη. Έτσι συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν σε μια δίαιτα, λόγω της ιδιότητάς τους να ελαχιστοποιούν τις «λιγούρες» (cravings) μεταξύ των γευμάτων. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάστανο δρα ευεργετικά στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Ακόμα, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, αυτού του φυσικού αντιοξειδωτικού με τις ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό (σύνθεση κολλαγόνου, απορρόφηση σιδήρου κ.α.). Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ (σύνθεση dna, παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων) και πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6). Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον έχει ότι περιέχει ασβέστιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με δομικό ρόλο στα οστά και τα δόντια και κάλιο, το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν και κύριο ρυθμιστή της οξεοβασικής ισορροπίας. Υπάρχει λίγη βιβλιογραφία όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιοδραστικά συστατικά όπως τις φαινόλες.

Κάστανα μαρόν γλασέΤο κάστανο καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, βραστό, ψητό, παγωμένο και μαρόν γλασέ. Σαφέστατα συμβαίνουν αλλαγές στην περιεκτικότητα των θρεπτικών και μη συστατικών του κάστανου όταν υφίσταται επεξεργασία. Συνήθως όταν πρόκειται να ψηθεί χαράσσεται στο κάτω μέρος. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει πουρές, να χρησιμοποιηθεί σε γέμιση, σα συνοδευτικό σε φαγητά, σε κέικ, σε γλυκά κουταλιού ακόμα και ως αλεύρι.

Όσον αφορά τη συντήρησή του, διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, ακόμα και στην κατάψυξη. Καλό είναι να μη καταναλώνονται ωμοί οι καρποί ή τα φύλλα του κάστανου γιατί περιέχουν μια ουσία την εσκουλίνη που μπορεί να δράσει σα δηλητήριο.

Καταλήγοντας, το κάστανο είναι ένα ελληνικό τρόφιμο, γνωστό από την αρχαιότητα, χειμωνιάτικο, χρήσιμο και εύχρηστο … απολαύστε το ποικιλοτρόπως!

Κάστανο ωμό ξεφλουδισμένο

Διατροφική αξία στα 100 g

Κάστανο ψημένο ξεφλουδισμένο

Διατροφική αξία στα 100 g

Θρεπτικά Συστατικά           

Θρεπτικά Συστατικά     

Νερό

52 g

Νερό

9 g

Ενέργεια

196 Kcal

Ενέργεια

369 Kcal

Πρωτεΐνη

1,63 g

Πρωτεΐνη

5,01 g

Ολικό Λίπος

1,25 g

Ολικό Λίπος

3,91 g

Υδατάνθρακες (με διαφορά)

44,17 g

Υδατάνθρακες (με διαφορά)

78,43 g

Ανάλυση Λίπους

 

Ανάλυση Λίπους

 

Λιπαρά οξέα, κορεσμένα

0,235 g

Λιπαρά οξέα, κορεσμένα

0,736 g

Λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα

0,430 g

Λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα

1,349 g

Λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα

0,493 g

Λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα

1,546 g

Χοληστερόλη

0 mg

Χοληστερόλη

0 mg

Βιταμίνες

Βιταμίνες

 

Βιταμίνη C

40,2 mg

Βιταμίνη C

15,1 mg

Θειαμίνη (Β1)

0,144 mg

Θειαμίνη (Β1)

0,354 mg

Ριβοφλαβίνη (Β2)

0,016 mg

Ριβοφλαβίνη (Β2)

0,054 mg

Νιασίνη (Β 3)

1,102 mg

Νιασίνη (Β 3)

0,854 mg

Βιταμίνη Β6

0,352 mg

Βιταμίνη Β6

0,666 mg

Φυλλικό οξύ

58μg

Φυλλικό οξύ

110 μg

Βιταμίνη Β12

0 μg

Βιταμίνη Β12

0 μg

Βιταμίνη Α

26 IU

Βιταμίνη Α

0 IU

Βιταμίνη D

0 IU

Βιταμίνη D

0 IU

Ηλεκτρολύτες

Ηλεκτρολύτες

 

Κάλιο (K)

484 mg

Κάλιο (K)

991mg

Νάτριο (Na)

2 mg

Νάτριο (Na)

37 mg

Μέταλλα

Μέταλλα

 

Ασβέστιο (Ca)

19 mg

Ασβέστιο (Ca)

64 mg

Σίδηρος (Fe)

0,94 mg

Σίδηρος (Fe)

2,39 mg

Μαγνήσιο (Mg)

30 mg

Μαγνήσιο (Mg)

74 mg

Φώσφορος (P)

38 mg

Φώσφορος (P)

137 mg

Ψευδάργυρος (Zn)

0,49 mg

Ψευδάργυρος (Zn)

0,95 mg

Πηγή www.USDA.gov

Βιβλιογραφία:

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *