Συμβουλές για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις!

Απόκριες Η Τσικνοπέμπτη είναι πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα! Είμαι σίγουρη πως κάτι θα σχεδιάσετε, αν δεν έχετε ήδη κανονίσει ..

Αρχικά η ετυμολογία της λέξης προδίδει ότι αυτή η Πέμπτη του χρόνου είναι γεμάτη “τσίκνα”! Χρονολογικά προηγείται κατά 11 ημέρες της Καθαράς Δευτέρας και κατά παράδοση επιβάλλεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Εκτός από τη θρησκευτική της σημασία (είναι μια γιορτή της Ορθοδοξίας στη μέση του Τριωδίου και μια ευκαιρία για διατροφική “κραιπάλη” πριν τη νηστεία της Σαρακοστής), αποτελεί ένα έθιμο για τους Έλληνες που γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε μέρος.

Με όποιο τρόπο και αν επιλέξετε να περάσετε αυτή την ημέρα .. το σίγουρο είναι πως θα τη συνδυάσετε με φαγητό! Είτε ακολουθείτε αυτή την περίοδο κάποιο διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε απλώς δε θέλετε να “χρεωθείτε” αυτή την απόλαυση με παραπάνω κιλά :

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με το πρωινό σας γεύμα. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά!
  • Μην παραλείψετε τα ενδιάμεσα γεύματα σας. Τα φρούτα, οι χυμοί, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί είναι κάποιες λύσεις για μικρά και εύκολα στην προετοιμασία και κατανάλωση snacks.
  • Αν ξέρετε οτι θα βγείτε π.χ. το βράδυ.. μη μείνετε νηστικοί το μεσημέρι με τη δικαιολογία “για να μπορώ να φάω περισσότερο το βράδυ”. Το να μη φάτε καθόλου μεσημεριανό γεύμα δε βοηθά. Αντίθετα, θα είστε πολύ πιο πεινασμένοι το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Τι μπορείτε να κάνετε; Να έχετε ένα πιο ελαφρύ γεύμα, όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με κοτόπουλο ή μια σαλάτα με 1 μπιφτέκι ή 1 μπαγκέτα με τυρί και ντομάτα. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να μη χάσετε τα γεύματά σας! Έτσι, όταν φτάσετε στο τραπέζι το βράδυ αφενός θα είστε πιο χορτάτοι, αφετέρου θα ξέρετε οτι δεν είστε νηστικοί και ότι δεν έχετε μεγάλα περιθώρια για να παρεκτραπείτε!
  • Φροντίστε τη συμπεριφορά σας στο τραπέζι! Έχει αποδειχτεί πως όταν τρώμε μαζί με άλλους καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό. Μια συμβουλή είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με σαλάτα και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει. Έπειτα εμπιστευτείτε τη κρίση σας και επιλέγξτε τι θα φάτε, τοποθετώντας στο πιάτο σας ό,τι σας αρέσει!
  • Καταναλώστε άφθονο νερό. Το σώμα σας αποτελείται από νερό και το χρειάζεται για να αναπληρώνει τις απώλειές του. Καθένας σας χρειάζεται περίπου 30-35 ml/kg σωματικού βάρους νερό την ημέρα, πόσο μάλλον μια τέτοια ημέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα καταναλώσετε φαγητά με περισσότερο αλάτι (το έξω φαγητό έχει πιο πολύ αλάτι από ό,τι το σπιτικό που το ελέγχετε). Με την κατανάλωση άφθονου νερού το αλάτι αποβάλλεται γρήγορα, ελαχιστοποιείται ο χρόνος της επίδρασής του στον οργανισμό και δεν κάνει κατακράτηση.
  • Για όσους έχουν θέματα υγείας, πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή άλλης φύσεως ιατρικά θέματα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Άτομα με αυξημένη π.χ. χοληστερόλη αίματος θα πρέπει να προσέξουν την ποιότητα των γευμάτων τους και να “τσικνήσουν” με πιο άλιπα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Εξάλλου η απόλαυση του εορταστικού κλίματος είναι για όλους!
  • Την επόμενη ημέρα, ακόμα και αν έχετε νιώσει πως παραφάγατε την προηγούμενη ημέρα, μην παραλείψετε και μην μειώσετε το φαγητό σας. Μπορείτε να έχετε πιο ποιοτικό φαγητό π.χ. να φτιάξετε ένα λαδερό ή ένα όσπριο ή ένα ψάρι για κυρίως γεύμα αλλά δεν είναι καλό να “τιμωρηθείτε” για την απόλαυση της προηγούμενης με τη “νηστεία” της επόμενης!

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα, να το διασκεδάσετε και .. με μέτρο!

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

One Response to Συμβουλές για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις!

  1. Pingback: Tweets that mention Συμβουλές για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις! | Diet Secrets -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *