Το κιλό…αδυνάτισε!

Το διεθνές πρότυπο του κιλού, που είναι ένας κύλινδρος από λευκόχρυσο (πλατίνα) και ιρίδιο,  δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στεγάζεται από το 1889 (όταν έγινε η πρώτη διεθνής συνδιάσκεψη για τον καθορισμό διεθνών μέτρων και σταθμών),  στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ) στη Γαλλία.

Έκτοτε έχει βγει μόνο τρεις φορές για να συγκριθεί με τα εθνικά πρότυπα κιλά που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες του κόσμου. Φαίνεται λοιπόν, πως το κιλό χάνει βάρος σιγά σιγά -το 2007 ειδικοί ανακάλυψαν πως ζυγίζει λιγότερο κατά 50 μg από το μέσο βάρος των απομιμήσεών του- χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Πλέον οι επιστήμονες αναζητούν μια απολύτως αξιόπιστη μη φυσική μέθοδο μέτρησης και ορισμού του πρότυπου κιλού, όπως το μέτρο και το δευτερόλεπτο, που ορίζονται με βάση την ταχύτητα του φωτός και με βάση ατομικά ρολόγια αντίστοιχα. Σκοπός είναι να να βρεθεί μια μέθοδος μέτρησης στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) που να μη βασίζεται σε κάποιο φυσικό αντικείμενο αναφοράς. Τα μέχρι τώρα πειράματα δείχνουν ότι το μελλοντικό κιλό θα βασίζεται σε μια σχέση ανάμεσα στην μάζα και τη λεγόμενη “σταθερά του Πλανκ”, τη θεμελιώδη μονάδα μέτρησης στην κβαντική φυσική.

Το πότε θα υπάρξει το νέο “κιλό” είναι άγνωστο αλλά θα το περιμένουμε με ενδιαφέρον! Διαβάστε περισσότερα εδω:

This entry was posted in Νέα - Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *