Χαίρομαι για την οριστική ανακήρυξη της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας!

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτσισμού (18/11/2010), κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε στις 16 Νοεμβρίου το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Οι Υπουργοί Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Ο Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης η χώρα μας έχει κυρώσει τη σχετική Σύμβαση της UNESCO. Με αυτά τα νομικά εργαλεία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα προχωρήσει τόσο στην πολύπλευρη ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, όσο και στην κατάθεση προτάσεων για εγγραφή στον Κατάλογο της UNESCO και άλλων άυλων πολιτιστικών αγαθών που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα οργανώσουν στην Κορώνη, η οποία στο πλαίσιο της κοινής υποψηφιότητας ορίστηκε ως εμβληματική κοινότητα όπως αντίστοιχα ορίστηκαν η Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο), συναντήσεις γνωριμίας και διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Μεσογειακή-Ελληνική Διατροφή, θα σχεδιάσουν τη στρατηγική ώστε η Ελλάδα να καταστεί ταυτόσημη με τη Μεσογειακή Διατροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site

This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *