Φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων

Οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef,  Troo Food Liberation σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και την ομάδα Playroom ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων. Η επιτυχημένη δράση που συνδιοργάνωσαν το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στις 25 και 26 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή.

φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμωνΗ σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε το 2012 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάτια Λαζαρίδη και χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Development and Demonstration of a Waste Prevention Support Tool for Local Authorities». Σε αυτήν περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν πως, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να απορρίπτουν τις ίδιες ποσότητες τροφίμων ή κατά τι λιγότερες σε σχέση με 12 μήνες πριν.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός του ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ είναι να συντονίζει τη διαδικασία προσφοράς αγαθών σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ
δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν εγγυάται για την ποιότητα των κατά περίπτωση προσφερόμενων αγαθών.

Για έξυπνες προτάσεις μείωσης σπατάλης τροφίμων επισκεφτείτε τον ιστότοπο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ

 

This entry was posted in Νέα - Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *