Γλυκά… ο μεγάλος πειρασμός!

Μια ερώτηση που γίνεται συχνά είναι: “Πόσα γλυκά την εβδομάδα πρέπει να τρώω;” και η οποία σαφώς δεν έχει μία και μόνο απάντηση. Εξαρτάται αρχικά από τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχει κάποιος (διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.α.) και από το τι ορίζει ως “γλυκό” σε σύσταση και σε ποσότητα.

Τα γλυκά είναι όντως ο μεγάλος πειρασμός! Δεδομένου ο,τι έρχεται και η περίοδος των  εορτών όπου γίνονται πιο διαθέσιμα, συστήνεται η απόλαυσή τους χωρίς υπερβολές.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και στιγμές που η επιθυμία για γλυκό είναι τόσο μεγάλη που τελικά χάνεται ο έλεγχος. Ευχαριστώ τη Μαρία που μου το έστειλε και κοινοποιώ ένα βιντεάκι που δείχνει ακριβώς αυτό…

Η άκρατη επιθυμία για γλυκό!

Τι μπρορείτε να κάνετε τότε; Οδηγίες επι βίωσης πριν ή μετά την κατανάλωση του γλυκού!

Πριν την κατανάλωση:

 • Βαθμολογήστε την πείνα και την επιθυμία σας. Πόσο πολύ το λαχταράτε αυτό το σοκολατάκι, μπισκοτάκι κτλ; Μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτό ή λιποθυμάτε από την επιθυμία και δε μπορείτε να περιμένετε ούτε λεπτό;
 • Ασκηθείτε στην υπομονή. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας με το να κάνετε κάτι άλλο. Πολλές φορές η επιθυμία είναι τόσο άμεση που αν περάσει λίγος χρόνος (π.χ. ποτίσετε τα λουλούδια) μπορεί και να το ξεχάσετε.
 • Αναρωτηθείτε “Γιατί το θέλω;”
 1. Πεινάτε; Γουργουρίζει το στομάχι σας;
 2. Το θέλετε επειδή το είδατε; Είναι οπτικό το ερέθισμα;
 3. Το θέλετε επειδή είναι διαθέσιμο; Κατ’ επέκτασιν επικίνδυνες περίοδοι είναι τα πάρτυ και οι γιορτές;
 4. Δε μπορείτε να λέτε “όχι” όταν σας προσφέρουν κάτι;
 5. Μήπως νιώθετε ανία; Δεν έχετε τι να κάνετε;
 6. Μήπως είσαστε σε στρες – βιώνετε κάποια συναισθηματική ένταση;
 • Αναγνωρίστε ποιά είναι τα τρόφιμα «πειρασμός» και κάντε τα άβολα,  απομακρύνετέ τα από το οπτικό σας πεδίο (είναι πιο πιθανό να λυγίσετε μπροστά σε κάτι που βλέπετε συνέχεια)
 • Δώστε εναλλακτικές στον εαυτό σας. Μήπως απλώς επιθυμείτε τη γλυκειά γεύση και θα μπορούσατε να την έχετε π.χ. με αποξηραμένα φρούτα δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες);
 • Αποφασίστε πως αν πραγματικά το θέλετε  θα το έχετε μόνο σε καθαρό πιάτο και μόνο στην κουζίνα (απορρίπτονται το δωμάτιο, η τηλεόραση, το βάζο, η μεγάλη συσκευασία κτλ)

Μετά την κατανάλωση:

 • Θα πρέπει να διαχειριστείτε επιτυχώς το συναίσθημα. Νιώθετε ικανοποίηση; Τύψεις; Και τα δύο;
 • Μην επιβάλλετε στον εαυτό σας ατισταθμιστικές συμπεριφορές. Θα σας εξαντλήσουν χωρίς άμεσα να έχετε κάποιο όφελος.
 • Αν είστε σε δίαιτα ίσως είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε πόσο περιοριστικά όρια έχετε θέσει για το γλυκό. Το “απαγορευμένο” στη δίαιτα γίνεται υπερβολικά επιθυμητό.
 • Αν νιώθετε οτι “χάσατε τον έλεγχο”, ας είναι μόνο σε αυτό το γεύμα, αυτή τη φορά. Μην το συνεχίσετε όλη μέρα προσθέτοντας κι άλλα τρόφιμα, μόνο και μόνο ως “αυτοτιμωρία”. Μπορείτε να έχετε τα υπόλοιπα γεύματά σας κανονικότατα μέσα στην ημέρα!
 • Μη γίνεστε πιο αυστηροί με τον εαυτό σας. Παραδοχές του τύπου “Δε θα ξαναφάω ποτέ γλυκό” απλώς θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στο να το έχετε!
This entry was posted in Diet Secrets. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *