Στην εποχή της δεύτερης καραντίνας η πιο εορταστική βόλτα μέχρι στιγμής είναι αυτή στο σούπερ μάρκετ! Και..δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ διαρκώς πέφτω σε τεράστιους πάγκους με δύο πολύ χαρακτηριστικά γλυκά, στίβες από panettone (πανετόνε) σε όλα τα μεγέθη από 100γρ έως 1Kg! Λίγο πριν..λίγο μετά υπάρχουν τα αγαπημένα μελομακάρονα σε πολλές εκδοχές, απλά, γεμιστά, με σοκολάτα..όλα λαχταριστά να θυμίζουν ότι έρχονται οι γιορτές! Κι ενώ χρόνια τώρα η μάχη μελομακάρονο εναντίον κουραμπιέ καλά κρατεί, φέτος θα κονταροχτυπηθούν αυτά τα δύο για το ποιό να επιλέξουμε!
Από τη μια το μελομακάρονο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται κυρίως την εποχή των Χριστουγέννων. Φτιάχνεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, καρύδια, ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι, μέλι και μπαχαρικά όπως κανέλλα, γαρύφαλλο. (μπορεί να περιέχει σιμιγδάλι ή/και κονιάκ). Η πλούσια διατροφική του αξία έγκειται στα συστατικά του, με τρεις λέξεις: ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια.
Το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα είναι χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ, παλμιτικό, λινελαϊκό οξύ) καθώς και σε αντιοξειδωτικά (όπως βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και σκουαλένιο). Είναι γνωστές οι προστατευτικές του δράσεις μεταξύ άλλων σε καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.
Το μέλι είναι μοναδικό. Αποτελεί προιόν της φύσης και δε μπορεί να παρασκευαστεί τεχνητά. Περιέχει υδατάνθρακες, κυρίως απλά σάκχαρα, οπότε προσφέρει άμεσα απορροφήσιμη ενέργεια στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (από θυμάρι, έλατο, πέυκο κ.α) με πλούσια θρεπτική αξία, αφού περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τα καρύδια ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και αποδίσουν ενέργεια από λίπη και πρωτεΐνη, προκαλώντας μεγάλο αίσθημα κορεσμού όταν καταναλώνονται. 2 ολόκληρα ή 4 μισά καρύδια ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και αποδίδουν 45 Kcal. Είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (Ω3 και Ω6) και αυτό τα κάνει πολύ σημαντικά! Η διατροφική αξία του μελομακάρονου από Α.Τριχοπούλου:
Name | Amount 100 g | Unit | |
Ενέργεια | 365 | kcal | |
Πρωτεΐνη | 3.6 | g | |
Ολικά Λιπίδια (Λίπη) | 19.1 | g | |
Υδατάνθρακες | 46 | g | |
Φυτικές ίνες | 1.4 | g | |
Σάκχαρα | 21.9 | g | |
Ασβέστιο – Ca | 49 | mg | |
Σίδηρος – Fe | 0.9 | mg | |
Νάτριο – Na | 2 | mg | |
Λίπη – κορεσμένα | 2.5 | g | |
Χοληστερόλη | 0 | mg |
(πηγή: http://www.hhf-greece.gr/tables/Dishes.aspx?l=el)
Από την άλλη τo πανετόνε είναι ένα είδος κέικ ή σταφιδόψωμου που παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι σίτου, σταφίδες, βούτυρο, αυγό, ζάχαρη, κομμάτια πορτοκαλιού και σιρόπι γλυκόζης. Προέρχεται από την Ιταλία και θυμίζει το δικό μας τσουρέκι. Ήρθε τη δεκαετία του ’80 και όπως φαίνεται θα μείνει! Διατροφικά το αγαπάμε για τρία κυρίως πράγματα: αυγό, σταφίδες, βούτυρο.
Δεν υπάρχει πιο σημαντική πηγή πρωτεΐνης από την αλβουμίνη του αυγού, είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν τα συνθέτει ο οργανισμός. Το αυγό έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν σημαντικό τρόφιμο στην διατροφή των αθλητών. Αποτελείται από δύο μέρη, το ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κυρίως από νερό και από πρωτεΐνες, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β12), ενώ δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη. Αντίθετα ο κρόκος αποτελείται τόσο από νερό όσο και από πρωτεΐνες, λίπη (χοληστερόλη), βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ.
Οι σταφίδες προκύπτουν από την αποξήρανση στον ήλιο των σταφυλιών. Ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων και και μάλιστα 1 κουταλιά της σούπας ισοδυναμεί με 1 φρούτο και αποδίδει 60 Kcal. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και ισοφλαβόνες. Είναι πλούσεις σε φυτικές ίνες και κάλιο και μπορούν να θεωρηθούν ως ένα χορταστικό σνακ.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε ενέργεια και σε βιταμίνη Α, βιταμίνη D και βιταμίνη E. Αποτελεί πηγή λίπους και κυρίως κορεσμένων λιπαρών. Αυτό ακριβώς είναι που το τοποθετεί πιο κάτω σε σχέση με το ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Επειδή πολλοί διεθνείς οργανισμοί συστήνουν η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών να μην ξεπερνά το 10% της ημερήσιας πρόσληψης!
Η διατροφική αξία του πανετόνε από USDA:
Name | Amount 100 g | Unit | |
Ενέργεια | 390 | kcal | |
Πρωτεΐνη | 7 | g | |
Ολικά Λιπίδια, (Λίπη) | 16 | g | |
Υδατάνθρακες | 54 | g | |
Φυτικές ίνες | 2 | g | |
Σάκχαρα | 35 | g | |
Ασβέστιο – Ca | 150 | mg | |
Σίδηρος – Fe | 3.06 | mg | |
Νάτριο – Na | 140 | mg | |
Λίπη – κορεσμένα | 8 | g | |
Χοληστερόλη | 160 | mg |
(πηγή: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/453455/nutrients)
Σε αυτή την αναμέτρηση λοιπόν έρχεται πιο μπροστά το ελληνικό μελομακάρονο αλλά δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος. Υπάρχουν όλα και είναι διαθέσιμα να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις αλλά με γνώμονα την επιθυμία σας, την αξία τους και τι έχετε πραγματικά ανάγκη τη δεδομένη στιγμή…ενσυνείδητα!
Καλές Γιορτές!