Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία
Πραγματικά θα πρέπει να χαίρεστε και να απολαμβάνετε αυτή την εποχή! Το καλοκαίρι η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη διάθεση και την ενέργεια! Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει επικίνδυνη...
Είναι πιθανό να προκληθεί υπερθερμία, δηλαδή να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος πάνω το φυσιολογικά όριο. Αυτό συμβαίνει γιατί
αυξάνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος, αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας και ανεπαρκούν οι περιφερικοί μηχανισμοί θερμορύθμισης
(π.χ. απώλεια θερμότητας μέσω εφίδρωσης, αγγειοδιαστολής).
Υπάρχουν μορφές υπερθερμίας, εκ των οποίων οι θερμικές κράμπες νοούνται ως η πιο ελαφριά και η θερμοπληξία ως η πιο σοβαρή. Ενδιάμεσες μορφές είναι η θερμική εξάντληση και οι βλάβες κατά τη μυϊκή εργασία.
Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε κάποιον που υποφέρει από θερμική εξάντληση, καθώς θα είναι ωχρός, ιδρωμένος, θα αναφέρει πονοκέφαλο, ναυτία, δίψα ενώ μπορεί και να λιποθυμήσει. Ευτυχώς μπορείτε να βοηθήσετε με 2 απλές κινήσεις: μετακινήστε τον σε σκιερό μέρος και δώστε του υγρά (ιδανικά με αλάτι).
Αν δεν αντιμετωπιστούν οι πιο ελαφριές μορφές υπερθερμίας θα καταλήξουν στη θερμοπληξία. Αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία του σώματος είναι σταθερά πάνω από 410 C. Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση, επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή, που εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, σύγχυση, απώλεια συνείδησης έως και κώμα. Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση οπότε οι πρώτες βοήθειες είναι σωτήριες: μετακινήστε τον σε δροσερό μέρος και αφαιρέστε του τα ρούχα. Ενυδατώστε αν αυτό είναι εφικτό και καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια (ίσως να χρειαστεί διακομιδή του στο πλησιέστερο κέντρο υγείας).
Δεν έχουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο να υποφέρουν από τη ζέστη. Οι επικίνδυνες ηλικίες είναι οι μικρές και οι μεγάλες. Κινδυνεύουν πιο πολύ τα μικρά παιδιά (≤4 ετών) και οι ηλικιωμένοι (≥65 ετών). Ακόμα, κινδυνεύουν περισσότερο οι παχύσαρκοι, οι αλκοολικοί, άτομα με εγκαύματα, άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (όπως αντιψυχωσικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά )ή άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Επίσης κινδυνεύουν όλοι περισσότερο συνήθως κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα, όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί.
Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη! Η ακροστοιχίδα της πρόληψης της θερμοπληξίας περιλαμβάνει τα εξής:

- Αλάτι, μεγαλύτερη πρόσληψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προλαμβάνει την αφυδάτωση (εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος που συνιστά τον περιορισμό του).
- Λαχανικά, πλούσια σε νερό και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα στην αναπλήρωση υγρών.
- Φρούτα, το ιδανικό ενδιάμεσο γεύμα, με λίγες θερμίδες, φρουκτόζη και πολλές βιταμίνες.
- Υγρά, συστήνεται πρόσληψη 35 ml/Kg/ΣΒ/ημέρα (π.χ. 70 κιλά χρειάζεται 2,5 λίτρα).
- Νερό, η πιο σημαντική πηγή ενυδάτωσης.
- Αποφυγή καφέ, τσάι, αναψυκτικών, αλκοόλ, που ή αφυδατώνουν ή κόβουν τη δίψα.
- Σκιά, όσο πιο λίγο εκτίθεστε στον ήλιο άμεσα τόσο προστετεύεστε.
Για να μη γίνει το θερμό καλοκαίρι… θερμόπληκτο!
Παπαδήμα Ευγενία-ΙωάνναΔιαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc