Share/Bookmark

Η επιστήμη στο βωμό της άγνοιας

Σε αυτό το πρώτο άρθρο, πριν αναφερθώ σε επιστημονικής φύσεως συμπέρασμα/δημοσίευση, θα ήθελα να σας εισάγω, στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας. Με κίνδυνο να θεωρηθεί ανούσια μια τέτοια αναφορά, πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής πραγματικών και καθοδηγούμενων πληροφοριών και πραγματικής κατανόησης του επιστημονικού έργου και των δυνατοτήτων/ αδυναμιών του.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες, διακρίνονται τριών ειδών επιστημονικές μελέτες στον άνθρωπο: περιγραφικές επιδημιολογικές μελέτες, αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες και πειραματικές μελέτες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που επιτρέπει μια γενική ματιά στην κατάσταση της υγείας και το κοινωνικό/οικονομικό επίπεδο ενός πληθυσμού/περιοχής/χώρας. Χάρη σε αυτές τις μελέτες οι ερευνητές δημοσιεύουν τα επίπεδα νοσημάτων και γενικότερης ποιότητας ζωής. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται στην έρευνα μιας συγκεκριμένης φυσιολογικής/παθολογικής κατάστασης, σε συνάρτηση με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Αυτού του είδους οι μελέτες εμπνέονται συχνά από τα αποτελέσματα της πρώτης κατηγορίας και στοχεύουν στο να απαντήσουν σε ένα συγκεκριμένο, κάθε φορά, ερώτημα. Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι και αυτές βασίζονται στην παρατήρηση. Επομένως, είναι αυθαίρετο να συμπεραίνουμε ότι αποδεικνύουν αιτιολογική σχέση. Η τρίτη κατηγορία είναι ίσως η μόνη που μελετά την αιτιότητα και είναι αυτή που χρησιμοποιείται, εκτός των άλλων, σε φαρμακευτικές μελέτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πολυπλοκότητα πολλών παθήσεων όσο και την πληθώρα μεθοδολογικών αδυναμιών των μελετών, επιβάλλεται η μετριοπάθεια, τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και του πολίτη. Με άλλα λόγια φροντίστε να μην υποκύπτετε σε κάθε πληροφορία που σας μεταφέρεται από οποιαδήποτε πηγή, ακόμη και αν η πληροφορία αυτή αναφέρεται σε μια νέα επιστημονική δημοσίευση. Συχνά η έγκυρη γνώμη προκύπτει μετά από χρόνια έρευνας και πολλαπλής επισφράγισης των αποτελεσμάτων. Ως προς το που πρέπει να απευθύνεστε, προτιμήστε τους επαγγελματίες υγείας, αυτούς που έχουν πανεπιστημιακή γνώση και επομένως βρίσκονται πιο κοντά στα επιστημονικά δρώμενα και εξελίξεις.

Από τη σκοπιά του ερευνητή υπόσχομαι να σας ενημερώνω για θέματα, όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα επικεντρωθώ σε νέα επιστημονικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας. Μέχρι την επόμενή μας, διαδικτυακή συνάντηση, σας δίνω το λόγο

Σαμαρά Αναστασία
Διδάκτωρ στην επιδημιολογία της παχυσαρκίας